4 motive politicoase cînd nu-ți place mâncarea
Nu este cel mai ușor lucru, mai ales dacă ești invitat la masă, dar poți reuși. Învață cum să refuzi politicos mâncarea care nu-ți place.
Regulile de conduită pentru o cină organizată de prieteni sau atunci când mergi la un eveniment îți impun să fii mereu politicos, chiar dacă preparatele care sunt servite nu sunt pe placul tău. Există metode practice pentru a preveni discuțiile pe această temă și a evita felurile de mâncare care nu au un aspect atractiv pentru tine. Contează foarte multe felul în care reacționezi atunci când refuzi politicos mâncarea care nu-ți place pentru a nu jigni gazda. Dacă vei merge des la prieteni în perioada sărbătorilor trebuie să fii pregătit să întâlnești și preparate variate, care poate că nu vor fi preferatele tale. Nu trebuie să le consumi cu orice preț, ci să le eviți fără să încalci codul bunelor maniere.
Poate ți se pare mai simplu să spui direct „nu” și să dai preparatul mai departe, însă de multe ori gazda sau un alt invitat ar putea să încerce să te convingă să mănânci. Este adevărat că se depune mult efort pentru a pregăti o cină și, tocmai din acest motiv, trebuie să alegi modul potrivit de a refuza, în loc să ai o reacție categorică.
Iată cum trebuie să procedezi când vrei să refuzi politicos mâncarea care nu-ți place:
-
1
Distrage atenția celorlalți
În loc să spui direct că nu vrei să guști, mai bine afirmă că ești deja sătul sau că aștepți desertul. De asemenea, ai putea identifica un ingredient care nu îți face bine pentru a elimina conotațiile negative. Zâmbește și folosește un ton amiabil, dar ferm. În acest mod vei reuși să eviți preparatul în cauză fără să atragi o atenție excesivă asupra ta și nici nu va trebui să faci față eforturilor gazdei de a te convinge să mănânci măcar puțin.
-
2
Gustă, dacă nu ai de ales
Indiferent dacă este vorba despre un aliment pe care l-ai încercat înainte și nu ți-a plăcut deloc sau este un preparat nou care nu te atrage prin miros sau aspect, poți gusta foarte puțin pentru a arăta respect față de gază și efortul depus.
În cazul sosurilor sau cartofilor probabil că va trebui să iei 1-2 linguri. În orice caz, limitează-te la o porție foarte mică, numai pentru a demonstra că apreciezi timpul și munca gazdei pentru a organiza masa respectivă. În cazul în care trebuie să mănânci toată porția de mici dimensiuni, o poți combina cu diferite condimente sau cu un aliment care îți place pentru a trece mai rapid peste momentul dificil. Paprika, ardeiul iute, ghimbirul, scorțișoara sau sosul de merișoare pot neutraliza rapid orice aromă care nu este pe placul tău. -
3
Fă comentarii pozitive
În afară de preparatele servite la cină, este esențial să îți amintești tot timpul că este vorba despre o întâlnire plăcută cu prietenii sau rudele și despre petrecerea timpului împreună. De cele mai multe ori mâncarea completează atmosfera specială, dar dacă uneori se întâmplă să observi și preparate care nu sunt în topul preferințelor tale, nu trebuie să consideri că seara a fost ratată.
Participă la discuție, fă comentarii interesante, antrenează gazda prin idei pozitive și în niciun caz nu-i face recomandări cu privire la felul în care ar trebuie să organizeze sau să pregătească masa data viitoare. Nu merge să vizitezi bucătăria pentru a judeca felul în care s-a pregătit totul și evită să faci aluzii dacă îți dai seama că toată mâncarea a fost comandată online. Privește dincolo de felul de mâncare care nu ți-a plăcut și concentrează-te asupra persoanelor în compania cărora ai petrecut o seară frumoasă. -
4
Mulțumește-i gazdei
La finalul serii, atunci când te pregătești de plecare, mergi la gazdă și mulțumește-i pentru cina organizată. De asemenea, este indicat ca în maximum 48 de ore să îi trimiți și un e-mail de mulțumire în care să-i evidențiezi lucrurile care ți-au plăcut cel mai mult.