10 obiceiuri financiare de care e mai bine să scapi înainte de 30 ani
Psihologii îi numesc pe oamenii de 30 ani „tineri adulți” și unii dintre ei au mașini, apartamente, locuri de muncă stabile, dar și multe datorii venite de pe urma alegerilor greșite.
Experții financiari au identificat câteva obiceiuri de care ar fi mai bine să uiți dacă vrei să ai succes după împlinirea vârstei de 30 ani.
-
1
Telefoane la distanțe mari
Dacă suni adesea de pe telefon în roaming, înseamnă că factura ta de telefon este una destul de mare. În schimb, ar trebui să acorzi mai multă atenție programelor care îți permit să suni pe cineva prin intermediul internetului. Ai de ales între Skype, WhatsApp, Talky, WeChat, Google Hangouts și multe altele complet gratuite, unele chiar și fără reclame.
-
2
Terapie prin cumpărături
Cumpărăturile pe fond nervos sunt un obicei foarte nociv și trebuie să te gândești bine de ce ai de fapt nevoie înainte de a cheltui bani doar din impuls. De exemplu, conform unui studiu realizat de Slickdeals, americanii merg la cumpărături de cel puțin 3 ori pe săptămână fără a avea un plan, ceea ce le pune în pericol finanțele. În acest fel, în primul rând rămâi rapid fără bani și în al doilea rând, chiar dacă nu costă prea mult produsele cumpărate, acestea se adună și rămâi fără loc pentru lucrurile cu adevărat importante din viața ta. Distracția cu prietenii, participarea la un joc sportiv, un picnic cu colegii de muncă, toate acestea pot fi gratuite dacă le vrei.
-
3
Tratezi cardul de credit ca și când ar fi deja banii tăi
Cărțile de credit nu sunt o sursă de venit și dacă te gândești că de pe ele iei când vrei bani, atunci mai bine renunți complet la utilizarea lor, deoarece o limită mare îți creează doar iluzia că ai bani de cheltuit.
-
4
Nu-ți plănuiești vacanțele
O vacanță neplănuită reprezintă o mare problemă pentru economiile tale, fiindcă orice iei în avans, de la bilete de avion până la cazare, toate sunt mai ieftine în funcție de momentul în care le cumperi. Este vorba aici atât despre anotimpul când le rezervi, cât și despre ziua săptămânii sau chiar ora la care le cumperi. Deoarece marțea și miercurea găsești cele mai mici prețuri, iar cele mai mari sunt în duminicile din iulie și august. Ia în considerare și opțiunea de a rezerva cazare cu mic dejun, ca să economisești timp dimineața, când oricum ești amețită după somn.
-
5
Plătești ca să te abonezi
Abonamentele la programe de muzică și filme pot fi destul de scumpe și uneori se realizează automat, odată cu plata unui anumit produs. Dacă observi că îți dispar anumiți bani din cont, verifică să nu fii abonat la vreun canal special, apoi caută site-uri legale, dar fără plată, care fac bani doar dacă vizitatorii se uită la reclamele afișate.
-
6
Cumperi numai la bucată
Nu numai bătrânii cumpără în avans. Rezervele sunt necesare în cazul produselor care pot fi stocate mai mult timp fără a se strica, precum hârtie igienică, șampon, detergent sau cereale, pentru că acestea, dacă le cumperi la bucată, pe lângă faptul că pierzi timpul, costă și mai mult, de obicei. Ține cont totuși de faptul că marile companii vând en-gros sau oferă reduceri la produse de joasă calitate, decii fii atentă ce alegi.
-
7
Nu folosești programe de loialitate
Multe magazine oferă clienților fideli reduceri sau bonusuri și este chiar păcat să nu profiți de acest lucru. De exemplu, companiile aeriene oferă clienților posibilitatea de a acumula mile virtuale, cu care pot plăti alte bilete. Ca să nu îți încarci prea tare portofelul cu tot felul de carduri pe care le folosești doar ocazional, poți să-ți iei o aplicație pe telefon, să-ți scanezi codurile de client și să le ai astfel pe toate într-un singur loc.
-
8
Cheltui toți banii
Dacă trebuie neapărat să faci cumpărături, atunci măcar încearcă să te târguiești la preț. Poți face acest lucru aproape oriunde, când cumperi un apartament, mobilă, haine sau alimente, depinde de unde le iei și cine le vinde, așa că profită de ocazie ca să faci câteva economii.
-
9
Nu ceri părerea nimănui înainte de a cumpăra ceva consistent
Membrii familiei sunt cei mai sinceri cu tine când vine vorba despre alegerile personale. Ar trebui să te folosești de acest lucru când vrei să cumperi ceva consistent de care nu ești foarte sigură. Spune-le planurile tale celor dragi și consultă-te cu ei, ca să nu faci o greșeală pe care mai târziu s-o regreți.
-
10
Dai banii pe țigări și alcool
Țigările, alcoolul și fast-food-ul sunt dăunătoare sănătății tale, dar și finanțelor. Desigur, în privința alimentelor de tip fast-food și junk-food poți spune că astfel economisești timp, dar refacerea sănătății te costă mai mult decât te-ar costa o dietă sănătoasă.