15 reguli gramaticale din limba română
Probabil s-a întâmplat fiecăruia dintre noi măcar o dată, ca limba noastră maternă să ne dea bătăi de cap, gândindu-ne cum naibii se mai scrie... într-un cuvânt sau dezlegat, cu cratimă sau fără, cu un „-i” sau cu doi „-ii”? De aceea vă vom prezenta care sunt cele mai întâlnite greșeli gramaticale pe care le fac românii.
-
1
Când se scrie „vi” sau „vii”?
„Vi” cu un singur „-i” se scrie doar atunci când poate fi completat cu „vouă”. Ex: Vouă vi s-a luat de mine.
„Vii” cu doi „-ii” se scrie pentru persoana a doua singular la indicativul și conjunctivul vb. „a veni”, dar și pentru pluralul de la „viu”: „(tu) vii”, „(tu) să vii”, „(pui) vii”. Ex: Să vii la mine mâine să-ți dau cartea de română. Mamiferele nasc pui vii.
„Viii” cu trei „-iii” se scrie doar în situația următoare „Viii cu viii, morții cu morții” -
2
Corect este „acum”, ci nu „acuma”.
Forma corectă este „acum”, nu este corect să scriem „acuma”.
-
3
„noștri/voștri” vs „noștrii/voștrii”
niciodată nu vom scrie cu doi „–ii”, forma corectă este cu un singur „-i”, deci forma corectă este „noștri/voștri”.
-
4
Cum se scrie corect „crează” sau „creează”?
Ei bine, NICIODATĂ nu se va scrie „crează”cu un singur „e”, ci „creează” cu doi „-ee-” pentru că vine de la conjugarea vb. (cre-ează, ca și lucr-ează)
-
5
Când se scrie corect „fi” sau „fii”?
Ei bine, se scrie „fii” cu doi „-ii” doar în următoarele cazuri la imperativ afirmativ „Fii atent”,la conjunctiv prezent afirmativ și negativ „tu să fii (atent)”/„tu să nu fii (acasă)”, dar și laforma de plural a substantivului „fiu”(Cei doi fii ai lui Gheorghe erau la râu).
În rest vom scrie „fi” cu un singur „-i” în toate celelalte cazuri: „a fi”, „nu fi”, „ai fi”, „vei fi”, „să fi fost”, „să nu fi fost” -
6
„zi” sau „zii” care este forma corectă?
NICIODATĂ nu se scrie corect „zii” cu doi „-ii”, se scrie „zi” cu un „-i” când este vorba de zi calendaristică, de imperativ afirmativul verbului „a zice” la persoana a doua singular, adică „zi când iți termini treaba!”, iar pentru persoana a treia singular se va folosi doi „i” despărțiți de cratimă „zi-i(lui/ei) să își facă tema!”
-
7
Când se scrie „miniștri”, „mândri” „membri” cu un singur „i” și când se scrie cu doi „ii”?
Ei bine, „miniștrii”, „mândrii”, „membrii” se vor scrie cu doi „-ii” doar dacă se pot înlocui în același context cu „ministrele”, „membrele”, „mândrele”. În rest se vor scrie cu un singur „-i” în toate celelalte situații ambii (miniștri/membri), ceilalți (miniștri/membri), cei 10 (miniștri/membri).
-
8
Conform noului DOOM se scrie într-un cuvânt „vreun”, „vreo” , „niciun”, „nicio”
în majoritatea cazurilor. Însă aceste structuri pot apărea şi scrise separat, atunci când componentele respective au alte valori gramaticale, de exemplu: nici - conjuncţie (de multe ori cu sens disjunctiv, adică de excludere), un/o - numeral şi atunci vom scrie: în punga aceasta nu-i nici un kilogram de fructe (şi nici două); eu nu am dat nici o sută (şi nici o mie) de lei.
-
9
Când se scrie cu cratimă „a-i” și când se scrie legat „ai”?
Se scrie legat când se folosește pentru a forma perfectul compus „Tu ai fost la mare?”, pentru a arăta posesia „Ai cui sunt sunt băieții aștia?”, în timp ce „a-i” cu cratimă se scrie atunci când poate fi completat de „lui/ei”: „A-i da încredere în sine este un lucru mare.”
-
10
Verbele care se termină la infinitiv în „-i”
DOAR la perfectul simplu la persoana I se scriu la sfârșit cu doi „-ii” (eu reușii, eu răzbii, eu moștenii, eu zăbovii, etc.). Însă există și unele excepții cum ar fi verbul „a fi”, a cărui formă „eu fui/fusei;”
-
11
Când se scrie „sa” legat și când se scrie „s-a”, dezlegat?
Se scrie legat „sa” când este adjectiv pronominal posesiv la persoana a III-a sg. (mancareasa, cartea sa, haina sa) și se scrie dezlegat „s-a” când poate fi completat cu el/ea (Andreea s-a dus la mare.)
-
12
„Ști” vs „știi” când se scrie cu doi „i” și când se scrie cu un singur „i”?
Se scrie cu doi „ii” doar când se folosește verbul la indicativ prezent la persoana a doua singular „tu știi/ tu nu știi”, dar și la conjunctiv prezent „tu să știi/ tu să nu știi”.
În rest se va scrie „ști” cu un SINGUR „–i”. -
13
„Frumoaso/iubito” vs „frumoas-o/iubit-o”
Probabil una dintre cele mai urâte forme de a-ți arăta iubirea pentru o femeie este de a-i spune „iubit-o” sau „frumoas-o”. Ei bine, NICIODATĂ nu se vor scrie cu cratimă aceste cuvinte. Variantă corectă este „iubito/frumoaso”.
-
14
Genitiv-dativul substantivului „ou”, „ouălor” vs „ouălelor”
Forma corect a genitiv-dativul substantivului „ou” este „ouălor”.
-
15
Când se scrie legat „zile” și când se scrie dezlegat „zi-le”?
Se scrie „zile” legat când se referă la forma de plural a substantivului „zi” și „zi-le” dezlegat se scrie când se completează cu pronumele lor (Zi-le să mai lase statul pe calculator.)
„Zii” cu doi „-ii” nu se scrie NICIODATĂ.