17 Obiceiuri ale Oamenilor Remarcabili

Întotdeauna am fost provocat de observarea oamenilor care au rezultate, care au momente de strălucire, oameni care sunt capabili să producă valoare oriunde ar fi.

Când observi îndeajuns de multe persoane, automat o să observi tipare (mă voi folosi mai mult de cuvântul pattern în acest articol), lucruri comune pe care le vezi la un grup de oameni.

Pattern-urile, nu explică însă 100% ceea ce fac acești oameni ca să fie productivi, inspiraționali, profesioniști, inovativi, dar măcar îți oferă indicii care te pot ajuta să devii și tu un pic mai bun.
Oamenii WOW sunt cei care ridică IQ-ul unei săli pline de oameni, imediat ce a intrat pe ușă.

Oamenii WOW sunt cei care îți furnizează idei din discuții banale.

Oamenii WOW sunt posibile modele de urmat sau sunt oameni care s-ar putea să provoace o revoluție pozitivă, din care toată lumea are de câștigat.

Oamenii WOW sunt pricepuți într-unul sau mai multe domenii și au abilitatea de a învăța foarte repede.

Sunt multe de spus despre oamenii WOW, dar aș prefera să mă concentrez pe 17 obiceiuri pe care eu le-am observat de-a lungul timpului, la acești oameni WOW.

Unele obiceiuri se pot uni și pot deveni competențe sau abilități complexe, însă prefer să le separ în obiceiuri, pentru că reprezintă lucruri pe care acești oameni WOW le fac în mod repetat și regulat cu scopul de a genera WOW în mediul în care ei își petrec timpul.

Acest articol este destul de lung, dar sigur o să merite, mai ales dacă ești interesat să descoperi similarități și diferențe între tine (sau prieteni de ai tăi) și acești oameni WOW despre care vorbesc.

S-ar putea pe alocuri să par ambiguu sau filosofic, dacă ai vreo întrebare, o aștept cu plăcere în zona de comentarii :D, te rog nu fi timid(ă).

  1. 1

    Sunt orientați către rezultate.

    Oamenilor WOW le place foarte mult să creeze lucruri sau să ducă lucrurile la final. Orientarea asta către rezultate le aduce și mai mult WOW și le dă încredere în puterile proprii.

    De mulți sunt considerați oameni WOW doar pentru că duc un lucru până la capăt.

    Faptul că sunt orientați către rezultate, nu înseamnă că nu eșuează, pur și simplu înseamnă că văd mai clar finalitatea sau sunt orientați către finalitate.

  2. 2

    Sunt proactivi.

    Oamenii WOW au această calitate de a fi proactivi. Într-un mediu în care aceștia sunt înconjurați de oameni care se complac sau se plâng de cauze externe, oamenii WOW au inițiativă și se implică.

    Ei fac din task-uri plictisitoare – task-uri WOW, pline de însemnătate. O banală prezentare devine un best case practice de public speaking.

    Un training plictisitor devine cea mai interesantă pregătire. Transformă prin proactivitate din “meh” în “WOW”.

    De cele mai multe ori proactivitatea acestora se traduce prin optimism sau acțiune.

  3. 3

    Sunt productivi.

    Fiind orientați către rezultate, pentru oamenii WOW contează să producă ceva.

    Rezultatul nu este întotdeauna pozitiv, dar sentimentul de a finaliza un lucru și de a produce ceva, care poate fi de folos, le conferă statutul de oameni WOW.

    Oamenii WOW produc mai mult decât media, nefiind mediocri. Şi oamenii WOW au zile proaste, dar fiind proactivi aceștia își schimbă starea de spirit din “meh” în WOW.

    Oamenii WOW folosesc timpul în avantajul lor și îl privesc ca pe o resursă, nu ca pe un ceas cu bombă.

    Fiind prieteni cu timpul, aceștia își consumă în mod eficient timpul, la sfârșitul zilnic, realizând mai mult decât și-a propus la începutul zilei.

  4. 4

    Fac lucrurile cu plăcere și/sau din pasiune.

    Pasiunea și plăcerea pot fi considerate 2 valori legate de muncă.

    Când oamenii WOW fac lucruri care nu respectă cele 2 valori, se simt oameni meh, nu simt că fac ceva WOW. Nu se simt provocați, nu se simt stimulați, nu se simt implicați.

    Dar când aceștia respectă valorile WOW, adică pasiunea și plăcerea, totul are sens.

    Reușesc să își răspundă la întrebarea “de ce fac ceea ce fac?”, iar ceea ce fac iese WOW, indiferent de cât de banal ar fi totul la prima vedere.

  5. 5

    Se educă în mod continuu.

    Sunt în căutare mereu de cunoștințe WOW, cunoștințe care îi fac mai deștepți, mai buni, mai bine pregătiți.

    Mulți oameni WOW au obiceiul de a citi mai des decât media, paralel au și obiceiul de a încerca/testa ceea ce studiază.

    Deseori se întâmplă ca oamenii WOW să nu știe teoria, dar să poată demonstra empiric ceea ce știu.

    Dacă ai auzit de piramida lui Maslow până acum, ultima treapă a nevoilor, treapa autoactualizării, este de o importanță majoră în viața oamenilor WOW.

  6. 6

    Sunt generoși.

    Ce a înțeles greșit lumea legat de oamenii WOW, este că aceștia nu își măsoară generozitatea în lucruri materiale.

    Fiind orientați către contribuție, aceștia văd lucrurile altfel. Sunt dispuși să ofere din timpul lor, să ofere servicii gratuite, sfaturi, ajutor, sprijin creativ, lucruri care știu că sunt mai de folos pe termen lung.

    Ei nu îți pescuiesc peștele pe care vrei să îl mănânci, ei te învață să pescuiești.

    Pe termen lung, oamenii WOW sunt cei mai generoși oameni.

    Cea mai bună metodă de a returna un “împrumut WOW” este să devii WOW la rândul tău și să îi întorci favoarea la timpul potrivit.

  7. 7

    Sunt atenți la detaliile care contează.

    Detaliile contează, dar doar acele detalii care contează de fapt contează și pentru oamenii WOW.

    Oamenii WOW țin cont de regula 80/20, însă au momentele lor de perfecționism. Ei ajustează detalii acolo unde este nevoie de detalii.

    Oamenii WOW înțeleg utilitatea detaliilor în rezultatul final, însă deseori se contrazic cu cei din jurul lor, care îi critică pentru diverse lucruri nefinisate.

    Oamenii WOW sunt preocupați de detaliile WOW, care de obicei fac dintr-un lucru banal, un lucru demn de menționat, un lucru remarcabil.

    Dacă un detaliu nu aduce un aport considerabil la rezultatul final, atunci nu este un detaliu WOW și toți oamenii WOW știu asta.

  8. 8

    Își extind în mod frecvent zona de confort.

    Zona de confort pentru oamenii WOW este o margine subțire, de care sunt preocupați în mod constant să o mute mai încolo.

    Cu scopul de a-și mări zona de confort, oamenii WOW se aruncă în provocări imposibile, învață lucruri noi sau fac totul de la 0.

    Inovația este și ea un mod de manifestare, însă inovația nu reprezintă neapărat metoda preferată a oamenilor WOW, pentru că sentimentul de contribuție, nu este așa de mare. Excepția face cazul în care inovația este o armă strategică (vezi punctul 11).

    Zona de confort devine practic un aliat în dezvoltarea oamenilor WOW și nu o limită care le restrânge perspectiva.

    Perspectiva se mărește pe măsură ce omul ce vrea să devină WOW sau este deja WOW dă peste noi idei, metode de gândire sau schimbă contextul cultural în care se află.

  9. 9

    Se exploreazează pe ei înșiși.

    Spiritualitatea oamenilor WOW nu este neapărat legată de apartenența la o religie. Este mai degrabă apartenența la un scop mai mare decât omul WOW în sine.

    Pe piramida lui Maslow, nevoia de spiritualitate este în vârful ierarhiei și reprezintă una dintre cele mai înalte stări pe care omul WOW încearcă să o atingă.

    Explorarea aceasta determină schimbări la nivel de valori și principii și influențează stilul de viață al omului WOW.

    Omul WOW simte că are multe de aflat despre el, așa că din când în când are zile sau ore dedicate explorării de sine.

  10. 10

    Simplifică în mod continuu ceea ce fac/ceea ce facem noi.

    Cea mai înaltă treapă a complexității este simplitatea.

    Să faci dintr-o chestie simplă, o treabă complicată este extrem de ușor. Să faci dintr-o chestie complicată, o treabă simplă, este extrem de greu.

    De aceea reușim să îi privim cu admirație pe oamenii WOW, aceștia ne simplifică lucrurile.

    Ne simplifică viața, ceea ce învățăm, ceea ce ar trebui să știm, ceea ce ar trebui să facem, ceea ce ar trebui să folosim. Oamenii WOW au darul de a ne simplifica viața și să vedem lucrurile dintr-un punct de vedere nou, realistic și ușor de abordat.

  11. 11

    Sunt strategici.

    Fiind orientați spre rezultate, proactivi, productivi și orientați către contribuție, aceste obiceiuri creează un obicei mai complex (ca și mod de gândire). Obiceiul de a fi strategic este un obicei extrem de elevat al oamenilor WOW.

    Şi asta se poate observa cel mai bine în cordoonarea unei echipe. Este echipa condusă înspre un rezultat vizibil sau este mult prea ocupată să își rezolve problemele?

    Oamenii WOW și strategici sunt preocupați de a crea condițiile unei revoluții pozitive, a tehnologiilor “disruptive”, care schimbă regulile pieței sau ale jocului mai bine zis.

    Oamenii WOW creează direcții pe termen lung și sunt concentrați pe avantaje majore ce pot fi create în urma strategiei.

    Sunt puțini oameni strategici și cred că asta se vede în jurul nostru cel mai bine.

  12. 12

    Se autoevaluează și automotivează.

    Fiind proactiv, nu se plânge prea mult de starea în care se află.

    Oamenii WOW își dau seama ce fac greșit din evaluare personală perioadică. Chiar dacă aceasta nu se întâmplă într-un mod formal, tot procesul de evaluare putând avea loc în mintea omului WOW, acesta se întâmplă.

    Este un proces care îi oferă omului WOW insight și idei noi pe care le poate testa.

    Automotivarea e ca o bifă pe care persoana WOW o dă pe ceea ce face el deja. Acesta are un drive intrinsec, motivațiile extrinsece îi acoperă nevoile de bază (primele 2 niveluri din piramida lui Maslow), oferindu-i un suport material.

    Inteligența emoțională își face simțită aici prezența și îi oferă acestuia un avantaj emoțional în fața celorlalți și în fața provocărilor peste care dă.

  13. 13

    Își creează un anturaj de valoare.

    Cine seamănă se adună. 4 cuvinte care înseamnă atât de mult.

    Anturajul te poate face WOW sau tu poți face anturajul să fie WOW.

    Fiind foarte preocupat de educarea proprie omului WOW îi pasă și de educarea celorlalți din jurul lui.

    Fiind un om WOW știe că secretul oamenilor WOW este educarea continuă, iar prietenii lui nu trebuie să fie mai prejos de această judecată.

    Din acest motiv vezi antreprenori umblând în gașcă cu alți antreprenori sau artiști umblând în gășcă cu alți artiști.

    Oamenii WOW însă mai văd un lucru, creearea de complementaritate în cadrul grupului. Ocazional s-ar putea să introducă în grup persoane care completează grupul și îl fac mult mai puternic.

    Oamenii WOW umblă în grupuri WOW și se folosește de anturaj, ca și cum ar fi o resursă și o rețea.

  14. 14

    Sunt în căutarea permanentă a echilibrului.

    Omul WOW nu uită că este om și își caută persoane care să le echilibreze stilul de viață. Oamenii WOW se îndrăgostesc, se implică în relații și le dezvoltă.

    Cei care evită a căuta persoane care să le echilibreze stilul de viață nu sunt oameni WOW pentru că nu își extind zona de confort, nu se gândesc la ideea de echilibru, ci la ideea de creștere accelerată infinită.

    Dacă nu cauți echilibrul și cauți să crești în continuu, dintr-un om WOW poți deveni un om singur, pentru că îi lași pe toți ceilalți în urma ta.

    Suntem lipsiți de WOW fără oameni în jurul nostru. Cine să-l asculte pe omul WOW dacă nimeni nu-l înțelege?

  15. 15

    Renunță la a mai face lucruri la care știu că nu vor fi niciodată foarte buni.

    Oamenii WOW sunt la fel de mândri de lucruri pe care nu le fac cum sunt de lucrurile pe care le fac.

    De aceea oamenii WOW pot părea îngâmfați/egoiști datorită lucrurile în care aleg să nu se implice, pentru că știu că nu vor avea o contribuție sau nu pot ajuta cu nimic.

    Ogilvy avea o vorbă foarte bună “sunt total incompetent în orice alt domeniu mai puțin publicitatea…”. Lucrurile care te fac incompetent sunt lucruri la care poți renunța.

    O altă vorbă care spune adevărul este: “într-o ierarhie oamenii sunt avansați până la nivelul lor de incompetență”.

    Este OK să fii incompetent atâta timp cât ești dispus să renunți la lucrurile care te fac incompetent.

    Omul WOW nu le face pe toate, dar pe cele pe care le face le face WOW.

  16. 16

    Au o muză (sau chiar mai multe muze).

    Oamenii WOW sunt plini de idei și plini de inspirație. Însă au niște resurse secrete numite muze.

    Muzele nu neapărat le oferă ideile pe tavă, dar le oferă contextul în care oamenii WOW pot gândi lucruri noi.

    Muzele ascultă, întreabă sau de cele mai multe ori, doar sunt acolo.

    O muză îți poate da idei doar gândindu-te la ea.

    O muză poate fi o persoană, un obiect, un loc, o clădire, orice. NU știu să explic de ce muzele funcționează, dar ceea ce pot să zic este că ele există.

    Oamenii WOW au muze.

  17. 17

    Lucrează din greu.

    Deși datorită obiceiurilor precedente s-ar putea să găsească metode a face totul mai repede, mai bine și mai mult, omul WOW muncește din greu.

    Ştie că dacă vrea să ajungă unde vrea să ajungă trebuie să pună osul la bătaie.

    Deși este strategic, nu înseamnă că acesta își pierde abilitățile operaționale, acesta fiind în continuare conectat la detaliile muncii sale și putând să facă ceva din propriile puteri la aceeași calitate pe care o realizează colegii lui experți dar fără privire strategică.

    Munca din greu este metoda de control a omului WOW și metoda care îl face în continuare modest și rezervat.

    Fără muncă omul WOW șție că nu se ajunge nicăieri, înțelege faptul că munca este ceea ce ridică o persoană și o întărește pentru viitor.

    Concluzie

    Oamenii WOW se află printre noi deja, mulți dintre ei nu se arată, pentru că nu sunt cei mai populari oameni în mod obligatoriu.

    Şi tu poți deveni WOW, după cum poți vedea este o problemă de obiceiuri.

    Ştiu că articolul este destul de lung, de aceea îl recomand să îl citești cât mai mai mult timp la dispoziție sau cu un pix și o foaie lângă tine.

    Sunt preocupat de studierea oamenilor WOW și dacă acest articol s-a dovedit util, voi mai scrie despre metode de a deveni un om WOW.

Editați acest List

Puteți edita acest List și crea unul propriu

Editați acest List

V-ar plăcea și

Logare / Înregistrare