3 motive pentru care pici de vinovată pe nemeritat

Dacă te-ai regăsit de mai multe ori în situația în care ești persoana care a picat prost în urma unei situații sau încurcături, însă fără să fie vina ta, este posibil să fi fost la mijloc niște mecanisme psihologice care să te incrimineze pe nedrept. Află despre ce e vorba!

Oamenii au tentația să găsească întotdeauna țapi ispășitori atunci când nu li se aliniază drumul așa cum își doresc. Din păcate, mai ales în mediile de lucru în echipă, această tendință duce la situații tensionate, create pe nedrept.

Echipele pot atinge succes fenomenal, hrănindu-se din energia și ideile colective. Dar nici conceptul de “dramă de birou“ nu există degeaba. Uneori, când apar conflicte, unii dintre cei implicați nu au nicio parte din vină, însă asimilează acuzațiile tuturor. Înainte să începi să-ți cauți job nou, iată rezultatul unei analize a motivațiilor psihologice pentru aceste anomalii.

  1. 1

    Siguranța de sine

    Atunci când se întâmplă ceva neplăcut, oamenii au tendința să apară cu o explicație pentru asta. Explicația apare în funcție de experiențele personale ale fiecăruia, aptitudini și cunoștințe. Siguranța de sine cu care noi ne garantăm că avem dreptate în felul în care ne construim opiniile despre ne eclipsează frecvent o analiză reală și obiectivă a situației.

  2. 2

    Corectitudinea

    Lumea apreciază corectitudinea la nivel principial pentru că au senzația că într-o lume ideală, se aplică aceleași reguli și șanse tuturor. Astfel se pot consola că nu vor fi izolați și evitați.
    Consecința acestui fel de a gândi este așteptarea că dacă faci totul “corect“, vei merita numai lucruri bune, iar dacă faci ceva “greșit“, o să ți se întâmple ceva rău. O altă consecință a acestei mentalități este că oamenii presupun uneori că ești de vină dacă ți s-a întâmplat ceva rău. Justificările lor sunt frecvent nu neapărat logice, conectând informații care nu au legătură unele cu altele, dar le este greu să iasă din această paradigmă.

  3. 3

    Preferința

    În timp ce formăm relații cu alții, ne formăm și o opinie despre câtă încredere putem să avem în ceilalți sau nu, în funcție de comportamentul lor anterior și personalitatea pe care o manifestă.

    Într-un conflict, însă, oamenii s-ar putea să aleagă să învinuiască aiurea pe cineva, doar ca să nu recunoască că o persoană pe care o plac a greșit într-o situație.
    A accepta că sistemul lor de valori s-a dovedit fragil și ușor de contrazis le poate trezi anxietate.

    Iată câte motive să ne gândim de două ori înainte să tragem concluzii despre ceea ce credem că știm, precum și despre acțiunile celor din jur. Este greu să ne oprim din a judeca oamenii, dar e un exercițiu care merită.

Editați acest List

Puteți edita acest List și crea unul propriu

Editați acest List

V-ar plăcea și

Logare / Înregistrare