10 сele mai bogate țări din lume

Mai mare nu înseamnă neapărat mai bun! Mai bogat poate că înseamnă mai multe șanse de viață, un prezent satisfăcător și un viitor mai promițător. Resursele pot dicta avuția unei țări, însă o și pot îngropa, dacă aceste resurse naturale nu sunt exploatate așa cum trebuie. Primele țări din clasamentului nostru, al celor mai bogate din lume, depind de anumite bogății din subteran. Însă nu există o regulă din acest punct de vedere - serviciile și o bună organizare pot ridica mediul de trai.

Topul a fost întocmit pe baza cifrelor furnizate de Fondul Monetar Internațional, iar numerele sunt estimative. Dolarul este moneda utilizată în calcularea acestor venituri pe cap de locuitor, având la bază paritatea puterii de cumpărare și produsul intern brut. Cifrele reprezintă o medie a perioadei 2010 - 2012. Cele mai bogate țări ale lumii din punct de vedere al venitului anual pe cap de locuitor sunt, în ordine inversa, următoarele:

 1. 1

  Qatar - 102.211 dolari / cap de locuitor

  Bineînțeles că este vorba despre petrol. Și atunci când capacitățile de exploatare necesită forță de muncă din import, pentru că populația locală nu poate face față cererii, sumele obținute din cea mai importantă industrie a regiunii nu pot fi neglijabile. Bine, petrolul este și va rămâne disponibil în același ritm pentru încă 23 de ani, iar impreună cu gazele naturale, exploatate și ele considerabil, mai ales în ultima vreme, aduc la bugetul statului resurse importante pentru dezvoltarea turismului, ramură a serviciilor pe care se bazează, în perspectiva, atât Qatar, cât și alte state din regiune.

 2. 2

  Luxemburg - 79.789 dolari / cap de locuitor

  Mic nu înseamnă neapărat slab. Când ai la dispoziție un sistem bancar atât de bine pus la punct, o industrie a oțelului diversificată, plasată într-un mediu de viață atât de tradițional încât și-a atras supranumele de "inima verde a Europei", nu ai cum să nu prosperi. Luând în calcul poziția geografică extraordinară, în mijlocul Europei occidentale și nenumărate posibilități de export, Luxemburg își confirmă statutul de unul din cele mai dezvoltate state ale lumii, fără a beneficia de resursele naturale incredibile de care dispun statele din Orientul Mijlociu, Rusia sau giganții din America de Nord.

 3. 3

  Singapore - 60.410 dolari / cap de locuitor

  Țara în care guma de mestecat a fost interzisă prin lege, Singapore beneficiază de câteva măsuri drastice pe care guvernul le-a luat nu cu mulți ani în urmă și a explodat din punct de vedere economic, acționând ca un adevărat hub industrial pentru Asia de sud-est. Lipsa de resurse naturale a fost combătută printr-o politică de atragere de investiții străine, factorul determinant în dezvoltarea economică a micului stat insular, desprins în 1965 din Malaezia. Turismul joacă, la rându-i, un rol esențial în economia Singapore. Și cum să nu beneficiezi de un asemenea aport, când pui la dispoziția călătorilor unul din cele mai moderne aeroporturi din lume -Changi -, o insulă, Sentosa, considerată un paradis al vacanțelor la distracție pe malul mării?

 4. 4

  Norvegia - 55.009 dolari / cap de locuitor

  În Norvegia lucrurile stau de la bine la foarte bine, datorită, în primul rând, caracterului de luptător al națiunii vikinge, de conservare a tot ce înseamnă mijloc de viață, culminând, în ultima perioadă de timp, cu un fond de economii fabulos, obținut de pe urma extracției de petrol din mările înconjurătoare. În clasamentul nostru, al celor mai bogate țări ale lumii, este prima din țările de dimensiuni importante. O economie bazată pe resurse naturale nu poate fi scoasă cu adevărat în evidență decât printr-o politică conservatoare, cu gânduri și consecințe sănătoase pentru viitor, așa cum este economia norvegiană.

 5. 5

  Brunei - 54.389 dolari / cap de locuitor

  Împărțind insula Borneo cu Malaezia și Indonezia, Brunei se poate considera un stat norocos. Accesul la resursele de petrol și gaze naturale îi conferă un statut aparte, iar măsurile economice luate, pe rând, de autoritățile de la Bandar Seri Begawan, au avut menirea să întărească din punct de vedere economic statul sud-asiatic.

 6. 6

  Statele Unite ale Americii - 49.922 dolari / cap de locuitor

  Ocupând o suprafață imensă și adăpostind un număr important de locuitori, Statele Unite ale Americii beneficiază de aportul unor resurse naturale deosebite, ocupând primele locuri în clasamentele exploatatorilor de petrol sau gaze naturale. O economie robustă, bazată pe resurse naturale, nu putea susține, totuși, un număr atât de mare de locuitori. Astfel, diversificându-și industria în special după Primul Război Mondial, Statele Unite ale Americii dispune, probabil, de cea mai solidă economie de sine stătătoare a planetei. Ramurile cele mai extinse sunt cele financiare, dar și de producție, fiind al doilea cel mai mare exportator al lumii, după China. Infrastructura gigantică, politica de expansiune și investițiile în exterior participă și ele la susținerea economică, la fel cum o fac și turismul, în mod particular sau serviciile, la modul general.

 7. 7

  Emiratele Arabe Unite - 49.012 dolari / cap de locuitor

  Petrol, petrol, petrol... Ele sunt cele 3 sau mai multe caracteristici economice ale Emiratelor Arabe Unite. Lasând gluma la o parte, puterea financiară a Emiratelor nu poate fi subiectul unor discuții hazlii. Conducerea statului oriental a luat în calcul epuizarea acestor resurse nemaipomenite și a demarat un program de dezvoltare turistică fără precedent în lume. De altfel, serviciile turistice din Emiratele Arabe Unite sunt a doua sursă de venit, beneficiind de aportul investițiilor fabuloase din ultimele doua decenii. Economia țării este una dintre cele mai solide ale lumii și cunoaște o explozie remarcabilă, independent de situația crizei financiare mondiale.

 8. 8

  Elvetia - 45.418 dolari / cap de locuitor

  Neutralitatea, seriozitatea și rigurozitatea sunt calitățile Elveției, micul stat centrul Europei, caracteristici folosite din plin de sute de ani, pentru dezvoltarea unei economii puternice și un mediu de trai unic în lume. Civilizația elvețiană este un simbol al prosperității și motorul din spatele unei industrii bancare de excepție, recunoscută pentru corectitudine și o secretizare dusă până la absurd. Valorile elvețiene nu pot fi puse la îndoiala nici atunci când vorbim despre industrie, în special cea dedicată mecanicii fine - ceasurile elvețiene fiind renumite în lume. Industriile farmaceutice, alimentare sau chimice pun și ele umărul la progresul micului stat central-european, iar turismul, în special cel dedicat mediului de afaceri, ocupă un loc de vârf in evoluția serviciilor.

 9. 9

  Canada - 42.734 dolari / cap de locuitor

  Colosalul teritoriu nord-american ocupat de Canada nu trebuie să aprovizioneze decât 35 de milioane de locuitori. Având în vedere resursele naturale adăpostite în acest spațiu geografic vast și politica conservatoare susținută de la Londra timp de secole, Canada se bucură de un loc de vârf în clasamentul celor mai bogate state ale lumii. Apropierea de Statele Unite ale Americii și piata acesteia de consum au transformat cel mai mare stat al continentului nord-american într-o suprafață agricolă de proporții grandioase, factor determinant în dezvoltarea economică la superlativ din ultimul secol.

 10. 10

  Australia - 42.640 dolari / cap de locuitor

  O colonie prosperă, Australia duce o politică conservatoare, urmând exemplul Marii Britanii. Bazată pe servicii, din care cele mai bine dezvoltate sunt turismul și media, economia Australiei este unul din motoarele părții de sud-est a Asiei și catalizatorul întregii zone Pacific. În afară de acest sector, creșterea economică are în spate exploatarea marilor zăcăminte de cărbune.

  În clasamentul celor mai bogate țări ale lumii întocmit de Fondul Monetar Internațional, Romania ocupa locul 74, departe de fruntea clasamentului, cu un venit pe cap de locuitor de aproximativ 8 ori mai mic decat al Quatarului. România este devansată, în mod surprinzator, în acest clasament, de state precum Barbados, Seychelles, Trinidad și Tobago sau Chile, aflându-se la coada clasamentului țărilor din Uniunea Europeana. România are un venit anual de 12.808 dolari pe cap de locuitor, la aproximativ o treime de media Uniunii Europene, situată în jurul cifrei de 36.000 de dolari pe cap de locuitor.

  Totuși, după noi în acest clasament găsim state importante, precum Brazilia, Africa de Sud sau China. Republica Moldova se afla și ea în urma noastră, cu 3.415 dolari pe cap de locuitor.

V-ar plăcea și

Logare / Înregistrare